Tratamentele de reabilitare orală și protetică
Sănătatea orală este o parte integrantă a sănătății noastre generale și ar trebui să facă parte din prioritățile noastre, cu toate acestea, de multe ori poate fi lăsată nerezolvată sau amânată, ceea ce duce la uzuri dentare extinse și chiar la pierderea dinților.
Reabilitarea orală reprezintă procesul prin care se urmărește restaurarea integrității și funcționalității aparatului dento-maxilar (dinți, parodonțiu, oase, mușchi, articulație temporo-mandibulară), alterate prin diverse afecțiuni moștenite sau dobândite.
Dr. Medeea Tălmăceanu, dr. Daniel Tălmăceanu, dr. Sandra Gorcea, dr. Anca But, dr. Vlad Băncescu și dr. Raul Ghiurca alcătuiesc echipa noastră care realizează reabilitările orale complexe. Acești specialiști, la fel ca întreaga noastră echipă, împărtășesc filosofia de lucru care pune calitatea și timpul de planificare pe primul loc în fiecare tratament. Ei sunt cei care, de cele mai multe ori, au o viziune cuprinzătoare asupra cazurilor în care sunt implicate diverse specialități ale stomatologiei, lucrând cu un scop comun: restaurarea armoniei cavității orale, din punct de vedere funcțional și estetic, cu rezultate de lungă durată.
Procesul începe prin diagnosticarea corectă a modificărilor prezente în toate componentele acestui complex dento-maxilar, de la nivelul articulației temporo-mandibulare și al musculaturii până la nivelul smalțului dentar sau texturii gingivale, inventariind starea de sănătate a oaselor maxilare și alveolare, suportului parodontal, pulpei dentare, structurilor dure dentare și a ocluziei(mușcăturii). Toate aceste componente menționate, similar oricărui complex mecanic, sunt strâns legate între ele. Adresarea unilaterală a unora dintre aceste componente, fără a avea și perspectiva întregului, poate fi utilă, dar este de multe ori insuficientă.
Investigarea afecțiunilor complexului dento-maxilar se face atât prin examinări clinice cât și cu ajutorul tehnologiilor moderne (scanare 3D intra-orală, tomografii volumetrice, înregistrări computerizate ale mișcărilor articulare, simulări 3D ale esteticii și proporțiilor) și urmărește identificarea tuturor modificărilor apărute în urma afecțiunilor moștenite sau dobândite (pierderea dinților, modificări ale poziției acestora, uzura dentară etc).
Reabilitarea orală este un proces complex în care sunt implicate, atât în faza de investigații cât și în cea de tratament, toate subspecialitățile stomatologiei. Este un efort multidisciplinar prin care pacientul își recapătă funcționalitatea danturii, a masticației precum și funcția estetică, zâmbetul, cu un rezultat stabil în timp. Stomatologia modernă încorporează tot mai mult acest proces de reabilitare orală datorită atât perspectivei lărgite pe care o implică, dar mai ales datorită rezultatelor stabile pe termen lung, generate de obținerea echilibrului estetic și funcțional între toate componentele aparatului dento-maxilar.
Viitorul stomatologiei moderne este reprezentat de stomatologia conservativă, al cărei scop primordial este de a conserva cât se poate de mult din structurile biologice ale pacientului (smalț, dentina, os, țesut moale). Tratamentele minim invazive fac parte integrantă din aceasta. Sprijinite de evoluția tehnologică și a științei materialelor, tratamentele minim invazive s-au validat clinic și științific în ultimii ani, intrând masiv în practica curentă. Tehnicile minim invazive se instituie doar în cazul leziunilor incipiente, utilizând tehnologii moderne (microscopie optică, laser terapeutic, planificare digitală) care permit o precizie înaltă, utilă în diferențierea și păstrarea țesutului sănătos. Toate subspecialitățile stomatologice au încorporat tehnicile computerizate și cele minim invazive, generând pacienților atât un confort cât și o refacere mai rapidă în urma tratamentului. Ele sunt disponibile și în clinica noastră.