Tratamentele ortodontice
Există o mare varietate de aparate, iar luarea unei decizii legată de varianta cea mai potrivită poate părea complicată, așa că vă sugerăm să citiți acest scurt rezumat și să vă lăsați sfătuiți de echipa noastră.
Dr. Diana Rotar, medic specialist în ortodonție și ortopedie dento-facială, este coodonatorul echipei de ortodonție și are peste 12 ani de experiență în domeniu, alături de Dr. Zehan Alexandra și Dr. Irina Lupșe. Specialiștii ortodonți, la fel ca întreaga noastră echipă, împărtășesc filosofia de lucru care pune calitatea și timpul de planificare înaintea fiecărui tratament. Ei sunt cei care de cele mai multe ori au o viziune cuprinzătoare asupra cazurilor în care sunt implicate diverse specialități din stomatologie, lucrând cu un scop comun: restaurarea funcției și esteticii cavității orale, cu rezultate stabile pe termen lung.
Munca specialiștilor noștri în ortodonție de la Clinica Rotar este o combinație între arhitectură și meșteșugurile dentare. Este nevoie de viziune și logică pentru a rezolva partea funcțională și structurală a ocluziei, dar și de spirit de observație și pasiune pentru detalii pentru a obține finisajele dentare naturale și imperceptibile, care împreună determină succesul pe termen lung al unui plan de tratament de reabilitare complexă.
Ce tipuri de aparate există?
Aparatul dentar fix
Există mai multe tipuri de bracketuri, fiecare cu avantajele și dezavantajele sale, cu forme și structură diferite. La Clinica Rotar folosim aparatele dentare cu bracketuri autoligaturante care au un mecanism de închidere care „prinde” arcul metalic responsabil de mișcarea dinților, eliminând nevoia de a folosi ligaturi (benzile de cauciuc colorate). Datorită reducerii fricțiunii dintre componentele aparatului, dinții se aliniază mai repede, cu o forță mai mică aplicată, reducând astfel și disconfortul resimțit de pacient. În plus, sunt mai usor de igienizat și mai puțin retentive pentru placa bacteriană decât bracketurile convenționale, datorită sistemului de prindere integral metalic.
Tratamentul Invisalign®
Tratamentul Invisalign® constă dintr-o serie de gutiere personalizate care trebuie purtate 22 de ore/zi, timp de 1-2 săptămâni fiecare. În funcție de complexitatea cazului, se stabilește numărul de gutiere necesar, care dictează astfel și durata totală a tratamentului.
Avantajele principale ale acestui tip de tratament sunt estetica și igienizarea ușoară a dinților, care se realizează ca în mod obișnuit.
Cat timp dureaza un tratament ortodontic?
Durata tratamentului ortodontic variază în funcție de complexitatea acestuia, și odată ce am finalizat studiul cazului dumneavoastră, putem să ne referim și la durata acestuia:
Cazuri simple
18 luni
Cazuri medii
18-24 luni
Cazuri complexe
24-32 luni
Etapele unui tratament ortodontic presupun:
1/ Consultația primară
Odată cu prima consultație, medicul ortodont vă va examina clinic și va stabili, în primul rând, care este momentul optim pentru a începe tratamentul ortodontic. În cadrul acestei ședințe, medicul află care sunt problemele care vă deranjează (dinții nealiniați, durerile articulare, spasmele musculare) și care sunt așteptările dumneavoastră.
3/ Consultația multidisciplinară
Uneori este necesară o echipă multidisciplinară pentru analizarea și tratarea cazului. De aceea, în unele cazuri mai complexe, este nevoie de o consultație comună cu un medic parodontolog, protetician sau chirurg, pentru a elabora planul de tratament complet.
5/ Aplicarea efectivă a aparatului ortodontic
În funcție de aparatul dentar indicat și ales de comun acord cu medicul, este posibil să fie necesară, în plus, o amprentare digitală a cavității orale. În cazul unui aparat dentar fix, acesta se aplică, prin lipire cu materiale compozite, individual pe fiecare dinte.
7/ Corectarea mușcăturii
Este o fază de lucru care are ca scop crearea unei armonii în contactul dintre cele două arcade dentare, maxilară și mandibulară.
2/ Documentarea cazului
Această ședință are ca scop culegerea tuturor datelor necesare pentru analiza cazului dumneavoastră și a elaborării planului de tratament. Se realizează amprentarea arcadelor dentare, prin metoda clasică sau optică/digitală, înregistrarea mușcăturii (montarea în articulator), fotografiile intraorale și faciale, precum și investigațiile imagistice (computer tomografia maxilarelor și dinților, teleradiografia, rezonanța magnetică nucleară a articulației temporo-mandibulare etc.).
4/ Diagnosticul și planul de tratament
În urmatoarea sedință, în urma coroborării tuturor datelor, se explică detaliat diagnosticul și planul de tratament, incluzând toate variantele de tratament posibile. Pacientul va avea ocazia să își lămurească toate neclaritățile referitoare la tratament și să aleagă, împreună cu medicul, metoda de tratament care i se potrivește.
6/ Alinierea dinților
Este cel mai ușor de obținut, se realizează în primele luni de tratament ortodontic.
8/ Finisarea
Are ca obiective alinierea marginilor gingivale și obținerea ultimelor detalii funcționale și estetice.
Cât costă un tratament ortodontic?
Costurile unui tratament ortodontic variază în funcție de complexitatea cazului, de tipul de aparat dentar ales (tip de bracket/Invisalign®) precum și de mijloacele auxiliare necesare în cadrul tratamentului (dispozitive temporare de ancoraj).
La Clinica Rotar ne place să credem că ne alegeți pentru calitatea tratamentelor noastre ortodontice, pentru pregătirea și încrederea în specialiștii noștri ori tehnologia pe care o utilizăm, pentru modul în care diagnosticăm și vă oferim soluții sau pentru felul nostru de a comunica.
Care este varsta ideala pentru a începe un tratament ortodontic?
În general, tratamentul ortodontic este cel mai eficient la copii, în jurul vârstei de 12 ani, când toți dinții permanenți sunt erupți. Cu toate acestea, prima consultație ortodontică este indicat să aibă loc în jurul vârstei de 6-7 ani, pentru a diagnostica, preveni și trata anumite anomalii dento-maxilare în timpul creșterii pacientului. În ceea ce privește limita superioară de vârstă, astăzi aceasta nu există, atât timp cât suportul osos și parodontal necesar pentru a realiza mișcări ortodontice este prezent. Cu toate acestea, tratamentul ortodontic al adultului se realizează mai lent datorită structurii osoase diferite, mai dense, precum și datorită limitelor anatomice corespunzătoare vârstei.
Ce probleme poate rezolva ortodontia?
Problemele care pot fi tratate cu ajutorul ortodonției sunt:
-
Rezolvarea înghesuirilor dentare;
-
Corectarea mușcaturii și a durerilor musculo-articulare asociate masticației;
-
Închiderea spațiilor dintre dinți sau crearea spațiului necesar pentru un dinte, un implant dentar sau pentru reabilitarea protetică în cazurile de uzură dentară;
-
Rezolvarea anomaliilor dento-maxilare scheletice. Acestea se tratează cel mai ușor în copilărie. Datorită evoluției metodelor și mijloacelor adjuvante tratamentului ortodontic, vârsta la care se pot rezolva aceste probleme a crescut.